Bezoek Minister Achaibersing van Financiën en Planning aan Barbados

Bezoek Minister Achaibersing van Financiën en Planning aan Barbados

13-04-2022

Tijdens het bezoek aan Barbados vorige week heeft minister Achaibersing van Financiën en Planning een onderhoud gehad met zijn Barbadiaanse collega dhr. Ryan Straughn. Bij dit onderhoud zijn de mogelijkheden besproken om de relatie Suriname-Barbados verder uit te bouwen. Onder andere het intensiveren van het handelsverkeer en het voorkomen van dubbele-belastingheffingen kwamen daarbij aan de orde.

De twee ministers wisselden ook van gedachten over hun respectieve IMF-programma’s.  Het Barbados programma is in oktober 2018 van start gegaan en loopt nu aan het einde. Het programma van Suriname is vrij recent in december 2021 begonnen.

Minister Straughn gaf aan dat Barbados enkele jaren geleden in een vergelijkbare situatie zat als Suriname: Een torenhoge schuld en belabberde economie. Met een disciplinair economisch beleid is het Barbados gelukt uit het dal te klimmen. De schulden zijn herschikt en de economie is nu, ondanks de naweeën van Covid-19, weer in de lift.

 

De ervaringen van Barbados zijn waardevol voor Suriname. Tussen de ministers is afgesproken dat er regelmatig afstemming zal om van elkaar te blijven leren.