MINISTER ACHAIBERSING ONTVANGT GROEP ONDERNEMENDE VROUWEN SCHOOLTASSEN PROJECT

MINISTER ACHAIBERSING ONTVANGT GROEP ONDERNEMENDE VROUWEN SCHOOLTASSEN PROJECT

06-08-2021

Het schooltassenproject van de overheid krijgt steeds meer vorm. Enkele onderneemsters presenteerden donderdag hun tassen aan minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Het contact werd gelegd via NPS-parlementariër Patricia Etnel. Het is de bedoeling dat de overheid een aantal tassen zal afnemen van de onderneemsters voor behoeftige scholieren. Dit project is onderdeel van het Herstelplan.

De bewindsman was erg onder de indruk van wat hij zag. “De overheid is menens 18.000 schooltassen met inhoud te verstrekken aan scholieren en ik werd door mevrouw Etnel ervan op de hoogte gebracht dat er ook in Suriname vrouwen zijn die zelf de tassen vervaardigen. Toen ik de foto’s van haar kreeg, zei ik aan haar dat ze mij voor de gek houdt.” Achaibersing vond het moeilijk te geloven dat het om schooltassen ging die in Suriname gemaakt zijn. “Je kan het verschil met tassen die uit het buitenland geïmporteerd worden bijna niet zien. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat we onszelf vaak onderschatten. Ik maak me soms zelf ook schuldig daaraan, maar dit bewijst dat we in staat zijn goede dingen te doen en dat we onszelf best wel mogen vergelijken met het buitenland.” De bewindsman beloofde zijn ondersteuning te bieden en kreeg van de onderneemsters enkele tassen mee om aan de rest van het regeerteam te laten zien.

Achaibersing kreeg donderdag bezoek van vier onderneemsters. Het bedrijf Talking Prints van Zoë Mezas en Pekula Starke werkt samen met vrouwen uit het binnenland aan het vervaardigen van de tassen. Ook dat stemt de minister goed. “Ik ben blij dat u vrouwen in het binnenland helpt geld te verdienen.”Naast Talking Prints maken ook Muriel Silos-Zorgvol (ZM Fashion) en Chiquita Moor (QM Waterproof Bags) schooltassen gepresenteerd.

Minister Achaibersing is blij met het werk van de vier vrouwen, omdat ze daarmee ondernemerschap stimuleren. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat de staat minder deviezen uitgeeft aan het importeren van buitenlandse producten. In het Herstelplan is 14 miljoen Surinaamse dollars gereserveerd voor het schooltassenproject.