HERSTELPLAN NOOIT AFGEWEZEN DOOR HET IMF

HERSTELPLAN NOOIT AFGEWEZEN DOOR HET IMF

08-05-2021

PARAMARIBO – Het is niet waar dat het Herstelplan is afgewezen door het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Coördinator Marten Schalkwijk: “Het is nonsens dat het Herstelplan herschreven moet worden in juni, want het wordt dinsdag ingediend bij DNA voor behandeling.”

 

Hij reageert op geruchten dat het plan niet goedgekeurd zou zijn door het IMF. In een lokaal dagblad verscheen zaterdag een artikel als zou het plan twee keer zijn afgekeurd. De krant zegt dat van ‘betrouwbare bronnen’ te hebben, maar noemt verder geen namen. Schalkwijk verwijst die informatie naar het rijk der fabelen. “Het Herstelplan is nooit afgewezen door het IMF. Integendeel waren ze blij dat Suriname een eigen plan had.”

 

Schalkwijk, de coördinator van het Herstelplan, legt uit: “Het IMF schrijft geen plannen voor landen, maar kijkt wat men zelf wil doen en vandaaruit wordt er verder gewerkt.” Hij laat weten dat er vanuit het IMF steeds positief gereageerd is op de eigen initiatieven van de Surinaamse regering. Het plan is overigens behalve door het IMF ook goedgekeurd door Lazard, het Franse financieel adviesbureau dat Suriname bijstaat bij de onderhandelingen om de twee grote internationale obligatieleningen van het land te herstructureren. “Het Herstelplan heeft dus een keurmerk”, onderstreept Schalkwijk.

 

Suriname heeft ondertussen een Staff Level Agreement met het IMF. Dat wil zeggen dat er op technisch niveau groen licht is gegeven voor de overeenkomst. In juni worden de onderhandelingen afgerond met de board (het bestuur) van het IMF. Het plan is vrijdag ook al definitief goedgekeurd in de Regeringsraad.

                                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                Paramaribo, 8 mei 2021