EBS MOET COMMERCIËLE TARIEVEN INVOEREN

EBS MOET COMMERCIËLE TARIEVEN INVOEREN

07-06-2021

Om de economie weer gezond te maken, zal de regering een aantal impopulaire maatregelen moeten invoeren. Een daarvan is het afbouwen van de overheidssubsidies aan diverse bedrijven. Die drukken namelijk zwaar op de overheidsbegroting. De grootste subsidie is voor de Energiebedrijven Suriname (EBS). In het Herstelplan staat er voor 2021 SRD 1,3 miljard aan subsidie aan de EBS op de begroting.

“De subsidies aan de nutsbedrijven zijn te hoog. Je moet mensen hun stroomgebruik niet gaan subsidiëren. Zo krijg je verspilling”, legt econoom Winston Ramautarsing uit. “Kranen worden niet dichtgedraaid, airco’s worden dag en nacht gedraaid terwijl de mensen niet in die kamer zitten, omdat het goedkoop is.”

EBS moet efficiënter gaan draaien en moet naar een commerciële prijs, waardoor het een kostendekkend bedrijf wordt. Met het afbouwen van de subsidies zullen de tarieven van stroom en water omhooggaan. Een subjectsubsidiesysteem moet de oplossing zijn voor degenen die (te) weinig verdienen. “Niet eenfase- en tweefasesubsidie, want ook een miljonair met een tweefase-aansluiting ga je op die manier subsidiëren. Dat wil je niet.”

Het geld van de samenleving wil je niet gebruiken voor de mensen die het niet nodig hebben, aldus Ramautarsing.  Het sociale rechtvaardige van je systeem moet in het Herstelpan zitten zodat je de onderlaag van de samenleving, niet iedereen, maar de onderste laag niet laat verarmen door je programma, meent hij. Door een sociaal rechtvaardig systeem te hanteren, zullen de rijken moeilijk kunnen meeprofiteren van de subjectsubsidies.